[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Lite grundläggande Beatleskunskap

 

Det mesta får ni lära er på resan. Men det ger mer om ni har lite grundkunskaper.

Beatles bildades i Liverpool i övergången mellan 50 och 60 talet. Skolkompisarna John Lennon och Paul McCartney strålade samman i bandet The Quarrymen, där så småningom även George Harrison blev medlem. Efter flera spelningar på framförallt Casbah Coffee Club fick de chansen att spela i Hamburg. Där bytte man namn till The Beatles och bestod förutom av de tre nämnda, trummisen Pete Best och basisten Stu Sutcliff. (Det var Petes mamma som startat Casbah Coffee Club). Första resan blev de hemskickade eftersom George var minderårig. I Hamburg lärde sig bandet dock att ta en publik och utvecklades även musikaliskt den hårda vägen. De spelade nämligen åtta timmar om dagen sju dagar i veckan! 

I Hamburg spelade man in en singel med Tony Sheridan som leadsinger. Den fick musikhandlaren Brian Epstein höra. Han åtog sig att bli The Beatles manager och the rest is history.

Stu Sutcliff stannade kvar i Hamburg för att satsa på sin konst, men avled tragiskt nog efter en tid. 

Brian Epstein fixade skivkontrakt åt The Beatles. Först blev man refuserade av Decca med motiveringen "Gitarrgrupper är ute..." Till Decca-bossens försvar ska sägas att den demo bandet presenterade för honom mest var halvdåliga covers från en oinspirerad grupp som dock hade mycket att ge.

Inför första singeln blev Pete Best plötsligt ersatt av Ringo Starr, en annan Liverpoolprofil, som bl a spelat med Rory Storm and the Hurricanes. Sedan Chas Newby tackat nej till att spela bas med bandet tog multiinstrumentalisten Paul McCartney (som är vänsterhänt precis som Chas Newby) på sig den uppgiften. Vips var den ikoniska uppsättningen av The Beatles ett faktum.

Nu bar allt i väg i en vansinnig fart. Efter en turne i Sverige (där man bl a agerat förband till Trio me Bumba) fann man sig vara storstjärnor hemma. Beatlesmania bröt ut. Den mest vansinniga kultförklaringen av ett band någonsin! 

Beatlemania ledde också till att bandet redan 1966 slutade turnera. De kunde inte längre höra vad de gjorde på scenen. Vansinnet började också bli farligt.

Beatlarna fortsatte dock att skapa fantastisk musik. En viktig del i deras skapande var mötet med orkesterledaren och producenten George Martin som hjälpte dem med deras sound och som på sätt och vis var den verklige femte beatlen (även om Brian Epstein också fått bära den hederstiteln.)

En rad dåliga affärer - men framförallt det faktum att ingen av de fyra kunnat leva ett normalt liv på nära 10 år - slet så mycket på bandet att splittringen var oundviklig. I january 69 spelade man live sista gången på taket till sitt bolag Apples tak på Saville Road. I april 1970 berättade Paul McCartney att han skulle lämna gruppen. Då hade Ringo redan gjort det vid ett tillfälle, men övertalats att komma med igen. Även John hade pratat om att lämna bandet. Men nu var det fullbordat. Beatles fanns inte längre - även om de aldrig kommer att dö. Som en epilog måste vi berätta att den som till syvende och sist redde ut Beatles krångliga affärer var Neil Aspinall. Han gjorde trots allt kanske den märkligaste Beatlesresan av alla. Han var kompis med Beatlarna och började som chaufför åt dem! Han blev så småningom roadmanager och följde dem genom hela karriären till positionen som VD för Apple. I början av 60-talet hade han dessutom ett romantiskt förhållande med Pete Bests mamma Moe som resulterade i en son. Men det är en annan  - minst lika fascinerande historia som ni för höra mer om på resan. Av sonen själv.