[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Fotbollens svarta 80-tal - Hillsborough

Semifinalen i FA-cupen mellan Nottingham Forest och Liverpool på Sheffield Wednesdays hemmararena Hillsborough den 15 april 1989 skulle bli en fest. Mer än 25 000 Kopites hade rest till Sheffield för att delta i festen.

Det blev ingen fest. Istället tillfogades Liverpoolfansen ett sår som än idag är öppet. 

Matchstarten närmade sig och trycket på insläppet blev enormt. Bland annat hade det varit trafikproblem som gjorde att ett stort antal Liverpoolfans var försenade. stället för att skjuta på matchstart som normalt i sådana här situationer försökte polisen att lätta på trycket genom att berodra öppnandet av att ytterligare en port, som normalt användes för att släppa ut folk. De få funktionärer som fanns till hands misslyckades dock fullständigt med att lotsa publiken till de fållor som skulle avlasta trycket på de som kommit in redan. Det var redan tryck på de som kommit in först och nu blev det värre. 

Det fanns inga matchvärdar på plats vid de främre staketen. Nu ökade trycket bakifrån enormt. Folk började klättre över staketet för att komma undan.  Först nu blåste domaren av matchen på inrådan av polisen. Men det berodde på att man trodde att de som räddade sig till säkerheten genom att klättra över staketet eller ta sig igenom en öppning som uppstått, försökte storma planen. Istället för att hjälpa folk till säkerhet, försökte man hålla dem tillbaka.

Ännu när flera poliser insett vad som skett och tillsammans med fans från båda sidor inlett hjärt- lugnräddning på dem som klämts mot staketet koncentrerade sig en kedja poliser på att hålla fansen från planen!

Hela situationen var helt enkelt utom kontroll. 

95 människor miste livet den dagen. En man, Tony Bland, dog av sina skador fyra år senare efter att aldrig ha vaknat upp ur koma och dödssiffran ökades till 96. 766 skadades. 

Hillsborough var redan här ett trauma, men ett trauma som skulle komma att förvärras. Tabloidtidningen The Sun basunerade på en ökänd löpsedel ut: The Truth. Sanningen. Och sanningen skulle vara att Liverpoolfansen var orsaken till olyckan, att de hindrat räddningsarbetet och pissat på poliserna. 

Liverpoolfansen svarade med en vrede som varar än idag och som spridit sig till varje anständig fotbollsanhängare på Merseyside.

Såväl Taylorkommissionen som utfördes direkt efter olyckan och den oberoende utredning som tillsattes av regeringen så sent som 2012 kom fram till att rapporteringen från Sun var iscensatt för att mörklägga polisens ansvar i olyckan. 

Det har inte hjälpt att the Sun pudlat såväl 2004 som 2012. Det var alldeles för sent. Idag är Sun bannlyst på såväl Anfield road som Godison Park och det går inte att få tag på tidningen i stora delar av Merseyside. Om lokaltidningen Liverpool Echo någon gång citerar the Sun skriver man S*n, som om man skrev en svordom. 

Trots Taylorkommissionen fastslogs inte ansvaret för olyckan förrän den 12 december 2012 då Hillsboroug Independent Panel publicerade sitt resultat. Premiärministern David Cameron slog fast:

”Det som hände den dagen var fel”.

”Det var fel att de ansvariga visste att Hillsborough inte klarade säkerhetskraven men ändå lät matchen spelas”.

”Det var fel att familjerna fått vänta så länge och kämpa så hårt för att få fram sanningen”.

”Det var fel att polisen ändrade uppgifterna av vad som hände och försökte skylla på fansen”.

Det monument som då fanns vid Shankly Gates översvämmades av blommor - och flera uppmaningar - We got the truth - now we want justice! Nu har vi fått sanningen  - nu vill vi ha rättvisa.

Kampen för både sanning och rättvisa har drivits oförtrutet av offrens familjer. De som fått se sina döda anhöriga smutskastade och hållna till ansvar för olyckan.  Årligen hölls till för två år sedan en minneshögtid på ett fullsatt Anfield road. Idag är högtiden mindre en manifestation för att få rättvisa och mer just en minneshögtid och är flyttad till Liverpools anglikanska katedral.

Kampen om rättvisa är också inne på sin sista runda när detta skrivs.  En jury fastslog i april 2016 att polisen var ansvarig för händelserna. Nu pågår en process för att åtala de som var ansvariga för säkerheten den dagen. Den dag som alltid kommer att vara ett öppet sår hos Liverpools fans. Det ser man än idag vid monumentet som nu är flyttad till den nya utbyggda the Kop, med sin evigt brinnande låga.

 

 

Epilog:
Olyckorna i Heyselstadion och Hillsborough ändrade fotbollsarenornas säkerhet för alltid.

Olyckan vid Hillsborough ledde bland annat till att staketen framför publiken togs bort och endast sittplatser tilläts på engelska arenor.