FOTBOLLENS MÖRKA 80-TAL, DEL 1

Två  händelser på 80-talet ligger fortfarande som en tung våt handduk över fotbollen i Liverpool. De stavas Heyselstadion och Hillsborough och båda händelserna kom att ändra säkerheten på fotbollsarenornar för alltid. Den 29 maj 1985 möttes Juventus och Liverpool i Europacupfinalen på Heyselstadion i Bryssel.

Natten och dagen innan har varit oroliga i staden. Hulliganer som påstår sig stödja båda lagen har tagit sig dit. En italiensk supporter knivhugger en engelsman på tunnelbanan. Temperarturen stiger ytterligare.

När det är dags för match gör en grupp engelsmän utfall mot den neutrala läktarsektionen där det står både engeslmän och italienare. De som är där för fotbollen.

Det uppstår slagsmål, men det lugnar snart ner sig. Det kommer snart en ny attack från den engelska sidan.Nu flyr italienarna in till Juventusklacken. De staket som skiljer avdelningarna åt är alldeles för veka. De italienska fansen trycks mot en mur. Muren rasar.

Först efter det att muren rasat gör polisen entré på arenan. Då är det för sent. Fruktansvärt mycket försent.  Ingen har förstått vidden av katastrofen trots att ambulanserna åker i skytteltrafik.

Man beslutar att blåsa igång matchen två timmar för sent. Men ingen bryr sig egentligen längre om matchen.  39 människor har dött. De flesta italienare. 600 har skadats.  Såväl engelska som italienska fansen fördöms.

Liverpoolfansen får bära största hundhuvudet.

Men även arrangörerna och Belgiska polisen får kritik. Engelska fotbollsförbundet bannlyser själva sina lag från att delta i Europaspel i fem år.  För Liverpool FC var det här bara början.

© Copyright Bäckmans Beatlesresor!