PAISLEY - STÖRST AV DOM ALLA  

Efter det storverk som Bill Shankly gjorde med Liverpool skulle man kunna tro att framgångarna skulle avta med hans pensionering. Men icke. Fram ur ledarstaben klev Bob Paisley. 

Bob Paisley kom till Liverpool som 20-åring 1939. Han kom från amatörklubben Bishop Aucklands och fick nu sitt första proffskontrakt. £ 25 för övergången och £ 8 i veckan, utom under sommaruppehållet då lönen sänktes till £ 6... Bob Paisley skulle aldrig komma att lämna klubben. Mer än för att gå ut i andra världskriget.

Fram till 41 var han dock stationerad i England och kunde ta sig till Liverpool för de vänskapsmatcher som fortfarande spelades, delvis för att hålla moralen uppe. Ligasystemet låg nere. Bland annat var han med om att slå Everton med 3 - 1 vilket var stort på den tiden.

Med i laget var två legendarer: Tränaren Matt Busby som senare tog Manchester United till oanade höjder och som fick hoppa in på grund av spelarbrist och Billy Liddell, Liverpools första fixstjärna som gav laget smeknamnet Liddellpool.

41 fraktades Bob till Egypten (där han fick ett brev där det frågades om han hann hem till en match mot Preston tre månader senare. Det hann han inte.) Han var med om slaget vid Tobruk och vid El Alamein innan han följde med åttonde armen till Sicilien och vidare till Italien för befrielsen av Rom 1944. 

Från krigsslutet och fram till 1954 var Bob Paisley stationerad i Liverpools startelva och när Bill Shankly gjorde entré var han självskriven i ledarstaben. Den omvittnat kolugne Paisley var en nyttig motvikt till den entusiastiske Shankly. Två motpoler som kompletterade varandra. När Shankly drog sig tillbaka ville han egentligen att Jackie Charlton skulle efterträda honom, men styrelsen såg förmodligen sin chans att äntligen få säga emot Shankly om någonting, så de gav budet till Paisley. Ytterst motvilligt accepterade han steget fram i rampljuset. Han var också ytterst besviken när Liverpool "bara" kom tvåa hans första säsong som tränare. Han skulle revanchera sig.

Än idag är Bob Paisley den i särklass mest framgångsrika tränaren för The Reds. Totalt blev det mellan 1975 och 1983 sex ligasegrar, tre liga-cupssegrar, sex FA Charity shield segrar, tre Europacupsegrar, en seger i UEFA-cupen och en seger i UEFA Super cup! Han är den enda som lett samma lag fram till tre Europa-cupsegrare. Det enda han inte vann var FA-cupen, där Liverpool föll i finalen 1977.

Bland legendarerna som leddes av Shankly hittar vi Bruce Grobelar, den sydafrikanske målvakten med mustachen, Kenny Dalgliesh, Ray Clemens och Ian Rush.  Bob Paisley drog sig tillbaka 83 men fortsatte som inofficiell konsult åt bl a Kenny Dalgliesh när denne var spelande tränare. (Joe Fagan hoppade in däremellan.) Han blev också klubbdirektör 1985.  Trots att han är en av Europas mest framgångsrika tränare (bara Pep Guardiola har fler titlar) är det förvånansvärt tyst om Bob Paisley. Och det beror på att han själv var just - ganska tyst. Långt ifrån sina karismatiske företrädare eller tränare som Alex Ferguson och varför inte dagens Jörgen Klopp (som dock också är omåttligt populär).

Bob Paisley sa inte mycket. Han lät resultaten tala. Han drabbades av Alzheimers (de första tecknen dök upp redan i slutet av 70-talet då han började få svårt att hitta hem från Anfield) och dog 1996, 77 år gammal. Han ligger begravd vid St Peters Church i Wolton. På hans gravsten står: "He remained an ordinary man amid extraordinary achievments."  Han son Graham är kyrkvaktmästare i St Peters.

Där graven ligger var det i mitten av 50-talet ett öppet fält där kyrkan ordnade fester. På festen den 6 juli 1957 spelade ett ungt skiffelband på festen. Sångaren hette John Lennon och bandet The Quarrymen. I publiken stod en ung man som senare på kvällen skulle presenteras för sångaren. Han hette Paul McCartney.

Inte långt ifrån Bob Paisley ligger George Toogood Smith begravd. Han var gift med John Lennons moster Mimmie och det närmaste en fadersfigur John hade under sin uppväxt. Det var också han som lärde John spela munspel. Och det slutar inte med det.  I en lite äldre del av kyrkogården finns det en rad stenar där traktens ynglingar - inklusive John och Paul - brukar gömma sig och tjuvröka. På en av stenarna kan man läsa: Elenore Rigby, beloved wife of Thomas Woods".  Sannerligen en märkvärdig plats.

© Copyright Bäckmans Beatlesresor!