THE REDS  

Liverpool FC är den mest ikoniska klubben i Liverpool idag. Hemmaarenan på Anfield road är en av de mest besökta och undergår en ständig expansion. Stämningen på arenan är legendarisk. 

Liverpool FC:s första match var  framgångsrik. Man mötte Higher Wolton i september 1892 och vann med hela 8 - 0. Man slog också sina forna kamrater i Everton med 1-0 i historiens första Merseyderby. 1893 gjorde man debut i fotbollsligan och i april 1894 gick man upp i högsta divisionen, på första försöket. Man halkade raskt ner igen men studsade tillbaka och1901 tog man hem ligan för första gången. Efter den ligasegern byggdes Anfield ut och på ena långsidan anlades "The Spion Kop". Bakgrunden till namnet är både märkligt och tragiskt. "Spion Kop" är namnet på en plats i Natalprovinsen där ett stort antal engelsmän - varav många från Liverpool - dödades i det andra boerkriget. Läktarna påminde om den sluttning där slaget stod. The Kop har använts av andra klubbar, men det är Liverpools läktare som för alltid förknippats med namnet.

Under åren fram till 1939 hade Liverpool FC en rätt slitsam tid, utan de riktigt stora framgångarna. Under kriget höll ligan uppe  och när den startade igen tog man visserligen ligasegern 1947.  Men sen började kräftgången. 53-62 harvade man i andra divisionen och rosade inte marknaden där heller, förrän de sista åren.  Arkitekten bakom återkomsten hette Bill Shankly. 

Bill Shankly anställdes som ny tränare i december 1960. Han ersatte då Phil Taylor - den ende Liverpooltränare som aldrig lett laget i högsta divisionen! (Lite orättvist är det dock mot honom. De kom trea en gång och fyra två gånger i den lägre divisionen) Bill Shankly var skotte och sina största framgångar som spelare fick han med Preston North End. Han var också landslagsman för Skottland och fick där uppleva det största en skotte kan vara med om. Han var med om att slå England med 1-0 i april 1938. 

Sen kom kriget och fotbollen stannade av - även om den aldrig helt försvann. När ligan startade igen var Bill Shankly 33 år och tyckte sig för gammal för elitfotbollen. Han satsade på en tränarkarriär istället. Han startade som tränare för Carlisle - den klubb där han spelade sina första 16 proffsmatcher. Både 1951 och 1955 blev han faktiskt ratad av Liverpool och hamnade i tur och ordning Grimsby, Workington och Huddersfield Town.

Det gnisslade dock ständigt med styrelserna för klubbarna. Shankly hade en större entusiasm och låga för fotbollen än de. Och det var precis det som Liverpools V D T V Williams föll för när han äntligen kontrakterade Shankly 1959. Williams skulle inte ångra sig. Trots att Shanklys krav var att styrelsen skulle hålla borta från angelägenheter som spelaruttagningar och spelarköp! 

Bill Shankly tog över ett fallfärdigt lag i en fallfärdig arena, men skapade med den legendariska ledarstaben Joe Fagan, Reuben Bennett och framförallt Bob Paisley en formidabel fotbollsmaskin. Shankly var oortodox och använde sig av träningsmetoder som inte setts tidigare. Framförallt var hans fokus på lagbygge (vilket möjligen berodde på hans starkt socialistiska engagemang, något han gärna refererade till) och efter några år hade han brutit Evertons dominans i Liverpool och det för en lång tid framåt. 63 var man tillbaka i högsta ligan. 64 vann man den för sjätte gången. Det skulle bli ytterligare två ligasegrar för Shankly´s reds.( 66 och 73) 65 och 74  tog man dessutom FA-cupen, 73 UEFA-cupen och man nådde final i Cupvinnarcupen 66. Dessutom hann man med ett par semifinaler ute i Europa. 

När det framgångsrika 60-talslaget började bli till åren lyckades Bill Shankly mana fram några av de mest legendariska Liverpoolspelarna: Kevin Keegan "King Kenny", Steve Heighway, Larry Lloyd och Ray Clemens. Keegan och Heighway sjunger The Kop om än idag i "The Field of Anfield Road" "Oh on the field of Anfield road, where once we saw the King Kenny play (AND COULD HE PLAY!) Steve Heighway on the wing, we had dreams and songs to sing, There was glory on the field of Anfield Road"  (Det sägs att den legendariska Bruce Grobelar är en av textförfattarna) 

1974, 60 år gammal pensionerade Bill Shankly sig, men han lämnade aldrig klubben riktigt. Det var ett svårt beslut. "Som att gå till elektriska stolen" beskrev han det själv. Bill Shankly var och är omåttligt populär i Liverpool. Framförallt för att han alltid satte fansen först - ibland t o m före spelarna. När en polis en gång kastade åt sidan en Liverpool-halsduk som hamnat på marken framför Shankly läxade tränaren upp polisen: "Ta det försiktigt med den där. Det kan vara någons liv..."

Bill Shankly om någon visste hur viktig fotbollen kunde vara för människor. Och han sammanfattade själv sin tid i Liverpool: "I was only in the game for the love of football - and I wanted to bring back hapiness to the people of Liverpool" - "Jag var bara med för att jag älskar fotboll - och jag ville ge tillbaka glädjen till folket i Liverpool" Bill Shanklys storhetsperiod inföll när Liverpool som stad hade det som eländigast.  Bill Shankly avled i sviterna av en hjärtattack 1981 bara 68 år gammal. Han låg på en allmän avdelning på sjukhuset. Han vägrade låta sig behandlas på en privat klinik. Utanför Anfield Road står Bill Shankly idag staty, i sin klassiska segerpose. På sockeln till statyn står: He made the people happy. 

© Copyright Bäckmans Beatlesresor!