ANYONE FOR SOCCER?  

Jag brukar säga att det finns fyra katedraler i Liverpool. Den katolska, den anglikanska och så Anfield Road och Goodison Park.

På Anfield road tillbeds Liverpool FC och Goodison Park Everton FC, de stora fotbollsklubbarna i Liverpool. För här är fotboll nära religion.

Det finns faktiskt en ”domkyrka” också. På andra sidan Mersey, i Birkenhead härskar Tranmere Rovers på Prenton Park. Tranmere spelar åker jojo i de lägre divisionerna, men drar lika fullt 5-6000 åskådare på hemmamatcherna. Hit går hard-corefotbollfansen när dom röda eller blå (Liverpool eller Everton) inte har hemmamatch.

Hur viktig fotbollen är förstår man av Beatles två klassiska greatest hitsalbum från 70-talet. Det ena rött, det andra blått eftersom man inte ville stöta sig med något av lagen i hemstaden!

Everton är det äldsta av lagen. Det bildades redan 1878, under namnet St Domingo FC. Laget bildades av St Domingo Methodist New Connextion chapel för att församlingsmedlemmarna skulle kunna idrotta även när det inte var cricketsäsong. Intresset sträckte sig utanför församlingskretsen och för att alla skulle känna sig välkomna bytte man namn till Everton efter stadsdelen man var verksam i. Matcherna spelade man i den offentliga parken Stanley Park, som än idag skiljer de båda klubbarna åt. Deras arenor ligger nämligen mindre än en kilometer ifrån varandra.  1888, tio år efter bildandet, var Everton en av klubbarna som grundade fotbollsligan, det som så småningom blev Premiere league. Säsongen 1890-91 vann man sin första ligatitel. De har tillhört högsta ligan alla år utom fyra sedan ligastarten. 1884 flyttade Everton tvärs över parken till Anfield road. John Orrell var bekant till  en av Evertons starka män John Houlding och upplät marken. Houlding köpte loss marken och började ta ut hyra av klubben och en konflikt uppstod. Det faktum att Houlding var konservativ politiker och merparten i styrelsen för Everton var liberala underlättade inte relationen. Dessutom råkade man ut för problem med avloppet på Anfield.

Everton tackade för sig och flyttade över parken igen, till Goodison Park där man huserat sen dess. Goodison Park är den första större engelska fotbollsarenan som byggts i landet. Houlding försökte ta kontrollen över klubben, men misslyckades sedan fotbollsligan sagt ifrån.  Tillsammans med några av dem som lärt sig uppskatta Anfield ordnade man en träff på puben The Sandon och där bildades Liverpool FC. Liverpool hade fått två storlag!

Märkligt nog är - den rätt turbulenta historien till trots - Everton och Liverpool inte speciellt avogt inställda till varandra. The Merseyderby är också känt som the friendly derby. Idag är vänkretsen utökad till att gälla Manchester City. Men när Man United kommer till stan - då är det bara derby som gäller... Friendly innebär dock inte stillsamma på plan. Det lär vara de derbyn som renderar flest röda kort i ligan. Idag planerar Everton att överge Goodison Park.

En ny stadion har börjat byggas vid the waterfront, på den gamla dockan Bramley-Moore dock.  

Mer fotbollshistoria följer!   Mer Evertonfakta: Laget har flera smeknamn. People´s club är ett. Toffees är ett annat. Det senare kommer sig av att det fanns en berömd karamellfabrik i Everton! Evertons emblem föreställer Everton Tower, eller Prince Ruperts Tower som det också kallas. Det har funnits på logon sedan 1938. Tornet byggde 1787 och är ett landmärke i Everton och finns fortfarande kvar i Everton Park. Tornet användes ursprungligen som häkte för lokala småtjuvar och fyllon! Klubbens motto är  "Nil Satis, Nisi Optimum" vilket betyder ungefär "Endast det bästa är gott nog". 

© Copyright Bäckmans Beatlesresor!